Zártsorú beépítésű házsor

Helyszín
Rajka, Győr-Moson-Sopron megye

A tervezés elején Építtetővel közösen kialakított koncepció szerinti tervezési programban 11 darab, egyenként nettó 80-90 m2 közötti egylakásos családi ház fogalmazódott meg, garázzsal és két szinten elhelyezett előszobával, nappalival, konyhával, étkezővel, két-három hálószobával, fürdőszobával, valamint a szükséges tárolófelületekkel.

A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottam az egyes helyiségek egymáshoz képesti praktikus kapcsolatára, mert olyan lakóterek létrehozása volt a cél, melyek a családi életet a lehető legjobban szolgálják. Az esőtől és széltől védett bejárati ajtón egy földszinti előtérbe jutunk, ahol kényelmesen cipőt lehet cserélni, lekabátolni. Ebből a légtérből nyílik egy flexibilisen használható tér, melyben kertkapcsolatos nappali-étkező, valamint a róla vizuálisan leválasztott konyha. A nappali-étkező szélén lévő közlekedősávon keresztül elérhető előtérből is megközelíthető a garázs, valamint innen vezet fel az emeletre a lépcső, melynek egyik karja alatti tér vendég WC-ként hasznosítható. A lépcsőn egy emeleti közlekedőre jutunk, ahonnan két hálószoba, és egy fürdőszoba nyílik. A nappalihoz egyszerre nyílik egy zárt, fedetlen patiora, és a hátsó kertre.

A szomszédos épületek mind nyeregtetősek. Párkányvonaluk jellemzően talajszinttől mért cca. +4,5 m-en van. A tervezett beépítés illeszkedik a tervezett utcaképhez, amely utcával párhuzamos tetőgerincű házsort helyenként csak a garázs ennél alacsonyabb, terv szerinti magasságú párkányvonala szaggatja meg. Ezzel, illetve az épületek homlokzati síkjainak előre-hátra történő mozgatásával a monoton egyhangú beépítést kívántam elkerülni. A zártsorú beépítés miatt az utca egybefüggő fehér színű vakolt homlokzatfelületén belül markánsan eltérő sötétbordó színű sávokkal kapcsolódnak egymáshoz a síkban eltolt, egymástól elválasztott épülettömegek.

Adatok

Funkció: lakó

Tervezett bruttó alapterület: cca. bruttó 1.590 m2

Felelős tervező: Agg Dániel

Építész tervező: Agg Dániel

Látványtervezés: Agg Dániel

Engedélyezési tervezés: 2012-2013.

Kiviteli tervezés: 2013.

Kivitelezés: 2013-2014.