Konténerház

Betekintő kép
Konténerház

Egyszer gyanútlanul rákattintottam egy konténerházas videóra, mert messziről olyan jól nézett ki: idilli zöld környezetben kelemes színhatású felületek. Aztán rátaláltam a Living Big In A Tiny House című blogra. (Vagy a blog talált rám. Nehéz megmondani, amióta a Nagy Testvér figyeli ki mire kattint.) A koreográfia mindig hasonló: a blog arca egy kis méltató felvezetés közben megközelíti az újabb riportalanyok házikóját, közben odaérkezik, ahol a lakók már várják, jön egy álmélkodó dícséret kissé túltolt hangsúlyozással, meghallgatjuk röviden a lakó rövid előtörténetét, motivációját, majd belépnek a házikóba, ahol végigmutogatják, hogy mi hol merre hány méter. A végén pedig szerencsére a bekerülési költséget is kicsalogatja a riportalanyokból, akik általában még csak pár hete költöztek be, és még nagyon pozitívak, illetve a frissen elkészült házikó is makulátlan kinézetű. (10 év bent lakás után készült videót még nem találtam.)

El kell ismerni, hogy a kirakat nagyon szép! Itt van ez a ház, amit a nyitóképnek választottam: https://www.livingbiginatinyhouse.com/off-grid-twin-40ft-shipping-container-home/

Rengeteg dolog nagyon tetszik benne, illetve a többi videóban is amúgy, mint pl. a tér helyenkénti ügyes kihasználása okos bútorozással, design ötletek, vagy egyéb jó megoldások. Az autonóm ház gondolata is tetszik. Na de térjünk vissza a konkrét példához!

Aki lusta, vagy csak nincs ideje olvasni: a matek sem igazán jön ki, és a szerkezetkialakítási lehetőségek is kompromisszumos kényszerpályán mozognak.

Főszereplőink belaktak 2 db hajózási konténert. Hajózási konténerek többféle méretűek lehetnek, ők a nagyobbikat választották:

Ebből belül legalább cca. 10-10 cm még elveszik körben, tehát nettó alapterület ~2x2,15x11,80=50,74m2. Ebből lejönnek a válaszfalak, mondjuk legyen kerek 50 m2 akkor. Kereken 150.000 újzélandi dollárba került, hangzik el a 2018. nyarán készült videóban.

Az újzélandi dollár árfolyama 2018. júniusban ~190 Ft. Tehát ez a hajózási konténerből készült családi ház 28.500.000,- Ft-ba került, nettó m2 ára bruttó 570.000,- Ft volt. Az igen! Tegyük fel, egy konténerház nem számít új építésűnek, és az ekkor újépítésre itthon még elérhető 5% helyett számoljunk 27% áfával. (A kisebb árbeli eltérésért.) Így nettó 1 m2 nettó 448.819,- Ft-ba került. Ennyi pénzért benne van az árban a sok napelem, viszont a belsőt külsőtől elhatároló szerkezet továbbra is csak egy cca. 10 cm vastag hőszigeteléssel telibe kitöltött előtétfal, amit a konténer meglévő fémlemez falának belső oldala elé szereltek. Ajánlom mindenkinek az Építésügyi Tájékoztatási Központ Kft. gondozásában évente megjelentetett Építőipari Költségbecslési Segédlet nevű kiadványt, aki örök álmodozás helyett a pénzéhez mérten reális büdzséjű házat szeretne. Ebben mindig szerepel egy összefoglaló táblázat fajlagos nettó építési költségekkel. Hogy az almát az almával hasonlítgassuk össze: a 2018-as kiadvány szerint normál szerkezetekkel családi ház nettó 1 m2-e kulcsrakészen Budapesten nettó 361.000,- Ft. Az anyag kb. mindenhol ugyanennyi már, hiszen Magyarországon nem sok mindent gyártanak, a legtöbb építési terméket külföldről hozzák be. A munkadíj lehet drágább valamivel szerencsésebb fekvésű helyeken, mint nálunk, de hasonló igényszint mellett nagyságrendileg akkor sem lesz olcsóbb, főleg Budapesten nem, hacsak be nem érjük Diogenész hordójával is. :)

Még a hatása alatt voltam, hogy "DE HÁT EZ KÖRTE..." hisz olyan szép zöldben állt, volt napelem, stb... Próbáltam keresni a választ, lehet-e ez mégis jó valahogy?

Közelítsük meg a kérdést máshogy! Kizárólag felületi rozsdásodással hirdetett felújítandó 40' HC konténer 650.000,- Ft + áfától: https://www.kontener.hu/kontenerek/38/40-hc-tengeri-kontenerek-kedvezo-aron -> Ebből az 50 m2 alapterület eléréséhez kettőt kell vásárolnunk + a szállítás, rozsdamarás, alapozás (festék alá), festés díja. + a preparálgatást megelőzően a szükséges pontalapok, meg az autódaru költsége, hogy a helyére is kerüljön. És akkor még mindig jócskán odébb vagyunk a szerkezetkész állapottól, de már legalább 60.000,- Ft/m2 + áfa díjnál járunk, a szakipari munkák meg semmivel nem lesznek olcsóbbak, mint ahogy az épületvillamosság és az épületgépészet sem. Ehhez még hozzáadjuk az előtétfal és válaszfalazás árát, és akkor kapjuk meg kb. a szerkezetkész árat, ami valamivel olcsóbbra jön ki, mint egy hagyományos, téglafalas szerkezet. A burkolás és felületképzés, ami a költségek majdnem felét kiteszik, pedig semmivel nem olcsóbbak. A 2019-es ÉKS szerint normál szerkezetekkel családi ház nettó 1 m2-e kulcsrakészen Budapesten nettó 434.000,- Ft, amiből a szerkezetkész állapot elérésének költsége 175.000,- Ft. Szerintem ennyit nem ér egy négyzetméterenként (jó esetben max.) 115 eFt-os spórolás.

Rengeteg videó elérhető, hogyan építsünk konténerházat. Például így, vagy így. Szinte bármelyik látványos videóban a hajózási konténerek szépre festett acéllemezét látni kívülről, amit belülről szigetelnek és burkolnak. Ahogy az előbb írtam, ez azt jelenti, hogy a belsőt külsőtől elhatároló szerkezet egy cca. 10 cm vastag hőszigeteléssel telibe kitöltött előtétfal, amit a konténer meglévő fémlemez falának belső oldala elé szereltek. Ez azt jelenti, hogy nincs hőtároló tömeg, ami funkciót egy rendes háznál a téglafal a teherhordás mellett betölt még. Ennek következménye, hogy ebben télen fűteni, nyáron pedig hűteni kell. Vagyis már egy szolídabb felmelegedésnél is lehet bekapcsolni a klímát azonnal, mert nem temperálja a belső levegőt a hűvös téglafal. És akkor a páratechnikába még bele sem mentünk. Gondolom azt senkinek nem nehéz elképzelnie, hogy a fémlemezen a pára nem megy át, így az jó kérdés, hogy a belső térben keletkező, kifelé igyekvő párával mi történik. Sajnos hiába kérjük meg, hogy maradjon bent, annyi esélyünk van így a sikerre, mint egy pók beidomítására Quentinnek Montargis-ból. A fa váz beltér felé eső oldalára párazáró fóliát szerelünk ezért. Majd jön a burkolat rögzítése. Mivel rögzítik a burkolatot, csavarokkal? Hány csavarral? Nyilván nem készül még egy előtétfal az előtét fal elé, különben a 2,35 m belvilágból végképp semmi nem maradna. Ebből adódik a kérdés egyből, mikor a konyhapult feletti gyönyörű kilátásban gyönyörködő és mosolygó háziasszonyt látjuk mosogatás közben, a külső fal elé tett konyhapultba beleépített mosogatómedence előtt állva, ami konyhapult felett természetesen konnektorok is vannak, hiszen hová dugná be a turmixgépet máskülönben: NA ÉS mi történik a párazáró fóliával az elektromos és vizes fali kiállásoknál? (Van egy ehhez a kérdéskörhöz pont passzoló Hófehérkés vicc a törpékkel és a lóval, de hát azt nyilván nem írhatom le...) Szóval mi ezzel a baj? Ha nyaralónak szánjuk, akkor lehet, hogy semmi. (Ez itt például egy klassz airbnb nyaraló példa.) Viszont akkor már előbb választok egy mobilházat ~180-200.000,- Ft+áfa m2 áron, amiben a szerkezet pontosan ugyanezt tudja, csak jóval olcsóbb. Ahogy a mobilaréna ilyenkor egy telefontesztet lezár, ha nem igazán tudja ajánlani a vizsgált készüléket: