Helyzetfelmérés

Betekintő kép
Helyzetfelmérés

Nemrég láttam egy videót. Az volt a címe, hogy „Ingatlankeresés Floridában - óceánnál és lakóparkban!” (https://youtu.be/b5mS9ZO9wD4) A jelen témához nem érdekes az egész az elejétől a végéig. Annyi a lényeg belőle, hogy egy szerencsésebb világban aki vásárolni szeretne, az szépen gondozott és ápolt környezetben álló, kifogástalan állapotú, remekül karbantartott épületek közül tud válogatni. Persze lehet, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb, és ott is akadnak bőven rossz állapotú eladó házak, amikre lehetne mutogatni, hogy lám-lám, ott is csak gaz nő az út szélén... Tény ugyanakkor, hogy itthon az átlag kínálat jóval lelakottabb összképet mutat, ezért vásárlás előtt sokkal körültekintőbben szükséges eljárni. Azért választottam ezt a borítóképet, mert az ideális igények és lehetőségek (anyagi, szerkezeti, szabályozási) összhangba hozását is hasonlóan jelentős találkozásnak érzem, legalább is a maga vonatkozásában, mint Michelangelo híres freskóján ahogy az Úr erőt ad az embernek Ádám teremtésénél.

Mi kell ehhez a nagy találkozáshoz? Először is önismeret és terv a jövőre. Mert sehová nem lehet eljutni, ha nem tudjuk, hogy hol vagyunk, és mi az úticélunk. A folyamat során bizonyos dolgokban - ahogy arról a Szolgáltatásaink menüpontunkban (http://ffstudio.hu/hu/szolgaltatasaink) is írtam -, nagy segítséget tud nyújtani többek között egy megfelelő építész tervező is. Az önismerethez értem a vágyak, bevonható források, rendelkezésre álló lehetőségek, stb. ismeretét. A terv pedig ennek eléréséhez készített konkrét, rövid távon belátható és mérhető lépésekre bontott terv. Ami természetesen amint jön egy olyan újabb külső input, módosulhat, de azt gondolom, mindenképpen kell egy első verzió, mert enélkül nem indul el a gondolkodás.

Szeretnénk jó áron megkapni a dolgokat? Szeretnénk a pénzünkből a legtöbbet kihozni? Ha lehúzzuk a listáról a felesleges tételeket, több marad a valóban értékesekre, igaz? Ha nem ismerjük a kiindulást, és nem tudjuk a célt, mennyi esélyünk van eltalálni, hogy az odajutáshoz mi felesleges számunkra? Azért ezzekkel kezdtem, mert amire feleslegesen költünk, szerintem az az igazán drága. Mi pedig nyilván szeretjük ha jó az ár/érték arányt! Annak eldöntéséhez tehát, hogy mi a drága, tudnunk kell, hogy az a valami hogyan szolgálja az elérendő célt.

A következő bejegyzésem témája a rendelkezésre álló keret minél jobban történő beosztása lesz. Folyt. köv. hamarosan!