Családi ház építése meglévő nyaraló átalakításával és bővítésével

Helyszín
Győrújbarát, Győr-Moson-Sopron megye

Feladatunk jelen munkánál egy meglévő nyaraló egylakásos lakóépületté való bővítésének és átalakításának megtervezése volt. Az örökpanorámás terep erősen lejt. Ez a tereplejtés a tervezési feladat nehézségét és szépségét is adta egyben, hogy a panoráma és kertkapcsolat adta lehetőségek kiaknázása ne egymás rovására menjenek. A tervezés során adottság volt még a meglévő földszintes, alápincézett, nyeregtetős épület is, aminek csak a kibetonozott zsalukő falszerkezetű és E gerendás béléstestes födémes pincéjét ítéltük megtartásra érdemesnek. A boronafalas, fa szerkezetű felépítmény elbontásával megszabadultunk rengeteg kötöttségtől, így tudtuk megfelelni a tervezett funkció által megkövetelt szigorúbb követelményeknek, illetve előírásoknak. A tervezésnél alapvetés volt, hogy az épületbe a telek bejáratától megérkezve minél egyszerűbben tudjunk bejutni, és a két használati szintet házon belül kössük össze egy kényelmes lépcsővel. A fölszinti szobák tájolásával és elosztásával kihasználtuk a telek adottságait: a kertkapcsolatot, vagy a panorámát a völgy felé, a nappali esetében mindkettőt egyszerre. A vizesblokkot, közlekedőt, bejárati előteret a pincében helyeztük el, hogy velük ne vegyünk el kertkapcsolat, vagy panorámára való rálátás biztosítására alkalmas külső felületet. A szomszédos épületek a helyi építési szabályzatban előírt 25-45° közötti tetőhajlásszög előírás szerinti nyeregtetősek. A tervezett, lejtős terepbe részben belemetsző épületé is ennek megfelelő. A tervezés során Építtetői elvárásként alapvetés volt a földszinti homlokzatok faburkolatos kialakítása, aminek hogy tájba illeszkedő, nem rikító natúr fa színe dominálhasson, az alatta lévő pinceszinti lábazatot és a felette lévő cserép fedéses tetőt a natúr amerikai fenyő thermowood faburkolat színéhez illeszkedő, róla a figyelmet el nem terelő szürke színűre terveztük. A tervezés során sikerült azt az építtetői elvárást is teljesíteni, hogy az építkezés terv szerint úgy kivitelezhető legyen, hogy a több évtized alatt kialakult növényzetű gyönyörű kertben közben kárt ne kelljen tenni.

A tervezett állapotról készült bejáraható 3D-s BIMx modell a böngészőn keresztül is megtekinthető ezen a linken keresztül.

(A linkre kattintás után: 1. bal egérgombbal egy katt erre:  2. kettő erre: 3. Mozogni a nyilakkal lehet, irányt váltani pedig úgy, hogy bal egérgombbal a képbe belekattintva + az egérgombot nyomva tartva mozgatjuk az egeret.)

Adatok

Funkció: lakó

Tervezett bruttó alapterület: 171 m2

Felelős tervező: Agg Dániel

Építész tervező: Agg Dániel

Látványtervezés: Agg Dániel

Engedélyezési tervezés: 2016.