• tervezett külső látvány a telek alja felől - kivitelezés közben a kert nem fog sérülni
  • tervezett külső látvány a telek bejárata felől - kivitelezés közben a kert nem fog sérülni
  • a nappali és konyha kertkapcsolatát könnyűszerkezetes, fa burkolatú terasz biztosítja - tervezett külső látvány a hátsókert felől
  • genius loci - avagy a hely szelleme, ami a nappalit és a konyhát különlegessé teszi
  • tervezett belső látvány - nézet a ház oldalkertjének irányába
  • tervezett belső látvány - nézet a ház elő- és oldalkertjének irányába

Családi ház építése meglévő nyaraló átalakításával és bővítésével

Győrújbarát, Győr-Moson-Sopron megye

Funkció: lakó

 

Tervezett bruttó alapterület: 171 m2

 

Felelős tervező: Agg Dániel

 

Építész tervező: Agg Dániel

 

Látványtervezés: Agg Dániel

 

Engedélyezési tervezés: 2016.

Feladatunk jelen munkánál egy meglévő nyaraló egylakásos lakóépületté való bővítésének és átalakításának megtervezése volt. Az örökpanorámás terep erősen lejt. Ez a tereplejtés a tervezési feladat nehézségét és szépségét is adta egyben, hogy a panoráma és kertkapcsolat adta lehetőségek kiaknázása ne egymás rovására menjenek. A tervezés során adottság volt még a meglévő földszintes, alápincézett, nyeregtetős épület is, aminek csak a kibetonozott zsalukő falszerkezetű és E gerendás béléstestes födémes pincéjét ítéltük megtartásra érdemesnek. A boronafalas, fa szerkezetű felépítmény elbontásával megszabadultunk rengeteg kötöttségtől, így tudtuk megfelelni a tervezett funkció által megkövetelt szigorúbb követelményeknek, illetve előírásoknak. A tervezésnél alapvetés volt, hogy az épületbe a telek bejáratától megérkezve minél egyszerűbben tudjunk bejutni, és a két használati szintet házon belül kössük össze egy kényelmes lépcsővel. A fölszinti szobák tájolásával és elosztásával kihasználtuk a telek adottságait: a kertkapcsolatot, vagy a panorámát a völgy felé, a nappali esetében mindkettőt egyszerre. A vizesblokkot, közlekedőt, bejárati előteret a pincében helyeztük el, hogy velük ne vegyünk el kertkapcsolat, vagy panorámára való rálátás biztosítására alkalmas külső felületet. A szomszédos épületek a helyi építési szabályzatban előírt 25-45° közötti tetőhajlásszög előírás szerinti nyeregtetősek. A tervezett, lejtős terepbe részben belemetsző épületé is ennek megfelelő. A tervezés során Építtetői elvárásként alapvetés volt a földszinti homlokzatok faburkolatos kialakítása, aminek hogy tájba illeszkedő, nem rikító natúr fa színe dominálhasson, az alatta lévő pinceszinti lábazatot és a felette lévő cserép fedéses tetőt a natúr amerikai fenyő thermowood faburkolat színéhez illeszkedő, róla a figyelmet el nem terelő szürke színűre terveztük. A tervezés során sikerült azt az építtetői elvárást is teljesíteni, hogy az építkezés terv szerint úgy kivitelezhető legyen, hogy a több évtized alatt kialakult növényzetű gyönyörű kertben közben kárt ne kelljen tenni.